14 Kasım 2012 Çarşamba

Windows 8 win8 wifi Router

Windows 8 Wifi Router Ayarı

Merhabalar,

Bende Win8 e geceyim dedim. Win8 ile edindiğim tecrübelerimi burdan paylaşmaya karar verdim.
 Laptopumu Wifi router olarak kullanmam gerekti. Bulunduğum ortamda kablosuz modem yoktu. Android 'imi internete çıkarmam için Win8 de yaptığım küçük bir ayar ile kablolu interneti Wifi olarak dağıtmayı başardım.
Yapılması Gerekenler:
Denetim Masası\Ağ ve Internet\Ağ Bağlantıları==> bağdaştırı ayarlarına girerek kablolu internet adaptörünün özelliklerine tıklıyoruz.
Denetim Masası\Ağ ve Internet\Ağ Bağlantıları buraya gitmenin 2. yolu :
windows+r  ==> çalıştırı açar.
ncpa.cpl  ===> çalırda aç




Yönetici olarak açtığımız komut satırına aşağıdaki komutları giriyoruz.
C:\Windows\system32>netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid="Enes_PC" key="Pa$$w0rd"
C:\Windows\system32>netsh wlan start hostednetwork
C:\Windows\system32>netsh wlan show hostednetwork

16 Ağustos 2012 Perşembe

Monitoring nedir?


Monitoring nedir?

Merhabalar;
Fatih Abimin isteği üzerine monitoring üzerine makale yazmaya karar verdim. Bakalım olacak mı?

Monitoring nedir biraz ondan bahsetmek istiyorum.
Kompleks yapılı sistemlerde veya önemli sistemlerde , cihazların (device) donanımsal durumunu  veya içine kurulan yazılımları (işletim sistemi gibi) izleme (dinleme) işine denir.
Ben Monitoring i 3 kısıma ayırıyorum.
1.       Performans
2.       Alarm
3.       Events

1.     Performans (Kaynak izleyici)

Sistemlerin performans değerini izlemek ve bunu grafiksel ortama aktarmak olarak söyleye biliriz. Grafiksel ortama aktarmak çok önemli. Yorum kabiliyetimizi artırmak adına sayısal verilerin görsel verilere dönüşmesi gerekir.
Mevcut sistemimizde geçmişe dönük raporlamamızda çok önemli değer taşıyan performans grafikleri, anlık kaynak ihtiyacımızı ve gelecekteki kaynak ihtiyacımız da bize yol gösteren önemli bir etkendir.
İzlenen performans değerlerinin (counter) birimleri önemlidir.
İzlenen performans değerlerinin izleme sıklığı vardır. Genel olarak 5 dakika bir değer alınır. Bunun süresi ihtiyacımıza göre belirleyebiliriz. Ama şunu unutmayalım çok sık izlenen izlenmesi durumunda hem izlediğimiz cihaz bize cevap vermekten kendi işini yapamaz duruma gelecektir hem de Monitoring programımız zorlanacaktır.

2.     Alarm

Sistemlerimizde istenmeyen durumların oluşmasından önce haberdar olmak hem de istenmeyen durumların oluştuğunda hemen farkına varmamız için Alarm bazlı Monitoring kullanırız.
Bu durumu biraz açacak olursak;
·         Bir işletim sisteminde C: sürücü %80 doluluk ulaştığında Uyarı (Warning), %90 ulaştığında kritik (Critial) eşik değerli alarm sistemi kurarsak hesaplanamayan bir durumda (aşırı log alması gibi) %100 olupda çalışamaz duruma gelmeden haberimiz olur.
·         Diğer örnek ise 100 sunucumuzdan 17 sunucumuzun 3. Diski bozulmuş olsun. Biz bunu tek tek kontrol etsek geç fark ederiz Bozulduğu an bize alarm oluşacaktır.
Oluşan alarmlar ekranımızda göründüğü gibi mail olarak da bizi uyarmasını sağlayabiliriz.

3.     Event (log)

Her programın her cihazın bir loglama mekanizması vardır. Bazılarına göre bunlar önemsiz gelebilir. Ama yaptığımız her işte her adımda arkamızda iz bırakırız. Bunlar bir sorun olduğunda ilk baş vurulacak yerlerdir. Hem güvenlik olarak hem de sistemi izleme açısında önemlidir. Bazı kurumlar içinde yasal zorunluluk haline geldi. O yüzden merkezi bir yerde tüm loğları toplayıp yönetilmesi gerekir. İstersek gelen loğlardan alarm bile olşturabiliriz.

Monitoring Programları

Monitoring ne olduğuna kısaca değindikten sonra biz kendi kompleks sistemimizdeki kullandığımız programlara değinmek istiyorum.

·        İBM Directory





Bizim sunucu sistemimizin tamamı İBM olduğu için Sunucuların Donanım kontrollerini İbm kendi ürünü olan İBM Directory ile yapıyoruz. Ücretsiz (Free) olan bu program İBM kendi ürünü kendi programı ile en kolay , en rahat ve en iyi o anlaşacak değil mi?? Kendisi sunucu ile LDAP üzerinden çok uğraştırmayan ayarlar üzerinden bağlantı kuruluyor. Snmp üzerinden başka programlar ilede İBM cihazları izlemeyi denedik ama İBM directory tutmadı.

·        System Center Ailesi


Microsoft’un ürünü olan System Center ailesinin çeşitli programları var. Biz SCOM ve SCCM kullanıyoruz. Monitoring bağlamında sadece SCOM ‘a değineceğim.İtiraf etmek gerekirse kullandığım onca monitoring programları içinde en güzel ve her şeye cevap verebilecek düzeyde.Tabiki lisansı en pahalısı J
Microsoft’un kendi ürünü olduğundan Microsoft (işletim sistemi olsun,sql olsun) ile en iyi anlaşan istenileninde fazlasını sunabilen bir program. İzlemek istediğiniz şeyin ne olursa olsun Management pack (MP) ekliyorsunuz SCOM’a hem izleme hazır.
 Microsoft işletim sistemleri ve Microsoft olmayan işletim sistemleri  izlemesinin yanında Snmp üzerinden tüm snmp destekleyen cihazlarıda izleyebiliriz.
Kullanım kolaylığı , grafiksel ara yüzü , raporlaması , kalitesi …. Çok söze gerek yok…

·        Cacti


Dünyada network cihazlarının izlenmesinde en çok kullanılan program desem abartmış olmam. Çok karışık olmayan sade ama modüler bir yapıya sahip olan cacti istenildiği gibi ihtiyaçlarınıza uygun hale getirebilirsiniz. Temel olarak Snmp üzerinden network cihazlar ile haberleşip performans bazlı monitoring programıdır. PHP temelli web server üzerinde çalışan Cacti ücretsiz olup internetten kolayca bulup kullana bilirsiniz. Donanım üreticileri de (Bipip F5 gibi) kendi donanımlarına uygun cacti pluginleri yayınlıyorlar.

·        Opsview


Nagius temelli snmp üzerinden cihazları alarm bazlı izlemeye yaran bir program. Raporlama gibi bazı özellikleri ücretli olan program genel olarak ücretsiz güzel bir uygulama. Bazı özel cihazların plugin lerini bulmak zor olsa da en çok kullanılan cihazlarda sıkıntı yok. Tek bir pencerede tüm sisteminizde bulanan cihazları görebiliyorsunuz. Kendiniz istediğiniz gibi gruplara da bölebiliyorsunuz. Dediğim gibi Alarm bazlı bir Monitoring programı olan Opsview  mail sunucusu bile var internete çıksın yeter J

·        Syslog (Rsyslog-LogAnalyzer-cacti)


Her Linux sistem aslında bir syslog server olabilir. Önemli olan bunu iyi planlamaktır. Biz syslogun gelişmişi olan Rsyslog u centos işletim sistemi üzerinde mysql database sine yazacak şekilde ayarladık. Site tabanlı olan LogAnalyzer programı ile database deki logları anlık inceleyip , geçmişe dönük olarak  araştırabiliyoruz. Cacti ile entegre ettiğimiz syslog da istediğimiz belli başlı loglar için alarm oluşturabiliyoruz.

15 Ağustos 2012 Çarşamba

SMTP Server nedir?

SMTP Açılımı: Simple Mail Transfer Protocol şeklindedir. IIS tarafından sağlanan Basit Posta Aktarımı Protokol'ü (SMTP) hizmeti, giden e-posta iletilerinin tesliminde kullanılan basit bir bileşendir.
Varsayılan portu:25 dir.
SMTP server mail alamaz , sadece mail gönderebilir. Smtp server ile istediğimiz mail adresinden istediğimiz mail adresine mail atabiliriz. Ama kimden kısmındaki alan adının IP si tutmuyorsa hemen olmasade bir kaç gün sonra IP miz banlanır. Büyük mail firmaları artık bizden mail almaz durumuna gelir.

Kurulumu:

Windows Server 2008 R2 Standart kurulumu yaptım.
Sunucu ismini verdim.
İnternete çıkabilir hala getirdim.
1-) Sunucunuza giriş yaparak Start > Server Manager uygulamasını açınız.

2-) Sunucu Yönetim aracında yer alan menüden Features sayfasını açıp Add Features butonuna tıklayınız.

3-) Açılan sihirbazdaki seçenekler arasından SMTP Server seçeneğini işaretleyip Next butonuna tıklayınız.

4-) Kurulum sihirbazı bir sonraki sayfada size kurulacak servisler hakkında bazı bilgilendirmeler yapacaktır. Bu bilgilendirmeleri Next butonuna tıklayarak geçebilirsiniz.

5-) Sunucu servis rolleri seçeneğinde SMTP Server için gerekli bileşenler otomatik seçili olarak geleceğinden bu sayfada herhangi bir işlem yapmadan Next butonuna tıklayabilirsiniz.

6-) Kurulum onay sayfasında sunucunuza hangi bileşenlerin ve hangi özelliklerin kurulacağı hakkında bilgi verilecektir. Install butonuna tıklayarak kurulum işlemini başlatabilirsiniz.

7-) Tüm bileşenler başarılı bir şekilde kurulduktan sonra Close butonuna tıklayarak bu sihirbazı kapatabilirsiniz.

8-) Kurulum işlemi tamamlandı artık SMTP ayarlarına geçebilirsiniz. Start > Administrative Tools > Internet Information Services (IIS) 6.0 Manager uygulamasını açınız.

9-) IIS Yönetim sihirbazından SMTP Virtual Server altında yer alan Domains seçeneğine gelip burada yer alan servise sağ tıklayıp Rename seçeneğine tıklayıp ardından buraya domaini (alan adı) yazınız.

10-) SMTP sunucunuzun port ve authentication ayarları için SMTP Virtual Server’a sağ tıklayıp ardından Properties seçeneğine tıklayınız.

11-) Açılan pencereden Advanced butonuna tıklayın

12-) Advanced penceresinde varsayılan smtp sunucu portunu  düzenleyip OK butonuna tıklayarak bu pencereyi kapatın.

13-) Properties penceresine geri dönüldüğünde sol üstte yer alan Access sekmesine tıklayıp ardından Authentication butonuna tıklayınız ve Basic Authentication seçeneğini işaretleyerek Default domain kısmına alan adınızı yazarak kaydediniz.

14-) Böylece SMTP sunucu ayarlarının yapılandırma işlemi tamamlanmış oldu. Sıra smtp servisi için kullanacağımız kullanıcıyı tanımlamaya geldi. Windows Server 2008’de POP3 protokolü bulunmadığından dolayı mail hesabını standart Windows kullanıcı hesabı oluşturarak yaratmanız gerekmektedir. Sırasıyla Başlat (Start) menüsünden Control Panel seçeneğine tıklayınız. Açılan sayfadan User Accounts seçeneği altındaki Add or remove user accounts bağlantısına tıklayınız.

15-) Hesap yöneticisi açıldığında sırasıyla Create a new account bağlantısına tıklayıp ardından açılacak sayfada mail hesabı olacak kullanıcı adını yazıp Standart user olarak belirledikten sonra Create account butonuna tıklayınız.

16-) Hesap oluşturma işlemi tamamlandığında bu hesap için bir parola belirlemeniz gerekmektedir Create a password bağlantısına tıklayıp oluşturduğunuz kullanıcı için bir parola belirleyebilirsiniz.

17-) Bazı mail sunucuları hostname kontrolü yaptığından dolayı sunucunuzun için bir hostname belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için Başlat (Start) menüsüne tıklayıp ardından Computer seçeneğine sağ tıklayıp açılan menüden Properties’e tıklayınız. Sistem özelliklerini gösteren bu sayfadan Change Settings bağlantısına tıklayınız.



18-) Computer Name sekmesinde yer alan Change butonuna tıklayınız.

19-) Açılan pencereden Computer Name kutucuğuna mail sunucunuz için bir önek belirleyip More butonuna tıklayınız.

20-) Primary DNS suffix of this computer kutucuğuna alan adınızı yazarak OK butonlarına tıklayıp gerekli düzenlemeleri kaydediniz. Bu işlem sonrası sizden sunucunuzu yeniden başlatmanızı isteyecektir. Sunucunuzu yeniden başlatın ardından SMTP servisinizin çalışır (running) durumda olduğundan emin olunuz.

Mail Gönderimi:

Google amcaya "smtp mail sender" yazdım. ilk çıkan site
http://w3.haztek-software.com/apps/smtpsend.html
indirme linkine tıklıyorum
http://w3.haztek-software.com/files/SMTPMailSender.zip
47 kb küçük bir program.

Açılışta bizden ayarlar istiyor.
  • Kurduğumuz Smtp Serverin IP sini yazıyoruz.
  • Hangi Portu ayarladıysak onu yazıyoruz.(Varsayılan 25)
  • Kimlik doğrulaması için oluştruduğumuz basit kullanıcı bilgilerini yazıyoruz.
  • Kullanılacak dil ve Fontu bilirtiyoruz.
İstediğimiz kişi adına mail atabiliriz.Ama bu bizi Junk maile düşürecektir.Olsun gidiyor mu? Gidiyor.

Gmail Smtp Server olarak kullanmak:

Bu program gmail üzerinden mail göndermek için biraz basit kalıyor. Ben onun yerine php üzerinde çalışan "sendmail" kullanıyorum.

smtp_server=smtp.gmail.com
smtp_port=465
smtp_ssl=auto
auth_username=enesmozturk@gmail.com
auth_password=********