15 Ağustos 2012 Çarşamba

SMTP Server nedir?

SMTP Açılımı: Simple Mail Transfer Protocol şeklindedir. IIS tarafından sağlanan Basit Posta Aktarımı Protokol'ü (SMTP) hizmeti, giden e-posta iletilerinin tesliminde kullanılan basit bir bileşendir.
Varsayılan portu:25 dir.
SMTP server mail alamaz , sadece mail gönderebilir. Smtp server ile istediğimiz mail adresinden istediğimiz mail adresine mail atabiliriz. Ama kimden kısmındaki alan adının IP si tutmuyorsa hemen olmasade bir kaç gün sonra IP miz banlanır. Büyük mail firmaları artık bizden mail almaz durumuna gelir.

Kurulumu:

Windows Server 2008 R2 Standart kurulumu yaptım.
Sunucu ismini verdim.
İnternete çıkabilir hala getirdim.
1-) Sunucunuza giriş yaparak Start > Server Manager uygulamasını açınız.

2-) Sunucu Yönetim aracında yer alan menüden Features sayfasını açıp Add Features butonuna tıklayınız.

3-) Açılan sihirbazdaki seçenekler arasından SMTP Server seçeneğini işaretleyip Next butonuna tıklayınız.

4-) Kurulum sihirbazı bir sonraki sayfada size kurulacak servisler hakkında bazı bilgilendirmeler yapacaktır. Bu bilgilendirmeleri Next butonuna tıklayarak geçebilirsiniz.

5-) Sunucu servis rolleri seçeneğinde SMTP Server için gerekli bileşenler otomatik seçili olarak geleceğinden bu sayfada herhangi bir işlem yapmadan Next butonuna tıklayabilirsiniz.

6-) Kurulum onay sayfasında sunucunuza hangi bileşenlerin ve hangi özelliklerin kurulacağı hakkında bilgi verilecektir. Install butonuna tıklayarak kurulum işlemini başlatabilirsiniz.

7-) Tüm bileşenler başarılı bir şekilde kurulduktan sonra Close butonuna tıklayarak bu sihirbazı kapatabilirsiniz.

8-) Kurulum işlemi tamamlandı artık SMTP ayarlarına geçebilirsiniz. Start > Administrative Tools > Internet Information Services (IIS) 6.0 Manager uygulamasını açınız.

9-) IIS Yönetim sihirbazından SMTP Virtual Server altında yer alan Domains seçeneğine gelip burada yer alan servise sağ tıklayıp Rename seçeneğine tıklayıp ardından buraya domaini (alan adı) yazınız.

10-) SMTP sunucunuzun port ve authentication ayarları için SMTP Virtual Server’a sağ tıklayıp ardından Properties seçeneğine tıklayınız.

11-) Açılan pencereden Advanced butonuna tıklayın

12-) Advanced penceresinde varsayılan smtp sunucu portunu  düzenleyip OK butonuna tıklayarak bu pencereyi kapatın.

13-) Properties penceresine geri dönüldüğünde sol üstte yer alan Access sekmesine tıklayıp ardından Authentication butonuna tıklayınız ve Basic Authentication seçeneğini işaretleyerek Default domain kısmına alan adınızı yazarak kaydediniz.

14-) Böylece SMTP sunucu ayarlarının yapılandırma işlemi tamamlanmış oldu. Sıra smtp servisi için kullanacağımız kullanıcıyı tanımlamaya geldi. Windows Server 2008’de POP3 protokolü bulunmadığından dolayı mail hesabını standart Windows kullanıcı hesabı oluşturarak yaratmanız gerekmektedir. Sırasıyla Başlat (Start) menüsünden Control Panel seçeneğine tıklayınız. Açılan sayfadan User Accounts seçeneği altındaki Add or remove user accounts bağlantısına tıklayınız.

15-) Hesap yöneticisi açıldığında sırasıyla Create a new account bağlantısına tıklayıp ardından açılacak sayfada mail hesabı olacak kullanıcı adını yazıp Standart user olarak belirledikten sonra Create account butonuna tıklayınız.

16-) Hesap oluşturma işlemi tamamlandığında bu hesap için bir parola belirlemeniz gerekmektedir Create a password bağlantısına tıklayıp oluşturduğunuz kullanıcı için bir parola belirleyebilirsiniz.

17-) Bazı mail sunucuları hostname kontrolü yaptığından dolayı sunucunuzun için bir hostname belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için Başlat (Start) menüsüne tıklayıp ardından Computer seçeneğine sağ tıklayıp açılan menüden Properties’e tıklayınız. Sistem özelliklerini gösteren bu sayfadan Change Settings bağlantısına tıklayınız.



18-) Computer Name sekmesinde yer alan Change butonuna tıklayınız.

19-) Açılan pencereden Computer Name kutucuğuna mail sunucunuz için bir önek belirleyip More butonuna tıklayınız.

20-) Primary DNS suffix of this computer kutucuğuna alan adınızı yazarak OK butonlarına tıklayıp gerekli düzenlemeleri kaydediniz. Bu işlem sonrası sizden sunucunuzu yeniden başlatmanızı isteyecektir. Sunucunuzu yeniden başlatın ardından SMTP servisinizin çalışır (running) durumda olduğundan emin olunuz.

Mail Gönderimi:

Google amcaya "smtp mail sender" yazdım. ilk çıkan site
http://w3.haztek-software.com/apps/smtpsend.html
indirme linkine tıklıyorum
http://w3.haztek-software.com/files/SMTPMailSender.zip
47 kb küçük bir program.

Açılışta bizden ayarlar istiyor.
  • Kurduğumuz Smtp Serverin IP sini yazıyoruz.
  • Hangi Portu ayarladıysak onu yazıyoruz.(Varsayılan 25)
  • Kimlik doğrulaması için oluştruduğumuz basit kullanıcı bilgilerini yazıyoruz.
  • Kullanılacak dil ve Fontu bilirtiyoruz.
İstediğimiz kişi adına mail atabiliriz.Ama bu bizi Junk maile düşürecektir.Olsun gidiyor mu? Gidiyor.

Gmail Smtp Server olarak kullanmak:

Bu program gmail üzerinden mail göndermek için biraz basit kalıyor. Ben onun yerine php üzerinde çalışan "sendmail" kullanıyorum.

smtp_server=smtp.gmail.com
smtp_port=465
smtp_ssl=auto
auth_username=enesmozturk@gmail.com
auth_password=********





1 yorum:

  1. Please click Wireless Features now, and when the next pop-up window opens, click Security. Then select göster show characters; You should now see the Wi-Fi password router-help.com.

    YanıtlaSil